Oczywiście, warto dbać o swoje nerki każdego dnia. Dobrze, że wspominasz tutaj ten wątek. Ja z kolei, korzystając z okazji i tematu, wspomnę parę słów na temat ciekawostek związanych z funkcjonowaniem nerek. Pierwsza ciekawostka, dotyczyć będzie produkcji moczu pierwotnego. Nie wiem, czy wiecie moi drodzy, ale w ciągu doby nerka zdrowego człowieka produkuje 150 do nawet 170 litrów takie moczu. Warto też wspomnieć o ciekawostce dotyczącej kamieni w pęcherzu moczowym. Z tego, co udało mi się znaleźć na tej
https://www.dbajonerki.pl/o-nerkach/ciekawostki-o-funkcjonowaniu-ukladu-moczowego-i-nerek stronie w internecie, to największy kamień ważył, uwaga aż 1.9 kg. Dodam jeszcze, że miał prawie 18 cm długości oraz niemal 13 cm grubości. Wysokość to z kolei 9,5 cm. Usunięto ten kamień, pacjentowi z Brazylii. Jakbyście chcieli dowiedzieć się więcej takich ciekawych informacji, to polecam zajrzeć na powyższą stronę w internecie. Można tam znaleźć, więcej takich ciekawostek. Jak wy dbacie o swoje nerki? Czy w ogóle to robicie?